phone: +30 6972 537 503
e-mail: magicfm1029@yahoo.gr
 listenlive

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι χάκερ αρχίζουν χτυπάνε και τα «έξυπνα» κινητά


Την προηγούμενη βδομάδα ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν ένα ακόμα «στέλεχος» κακόβουλου προγράμματος που στόχο είχε τα κινητά εκείνα που χρησιμοποιούν Android λογισμικό. Η εφαρμογή δεν κατέγραφε μόνο λεπτομέρειες για τις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες κλήσεις, αλλά και τις ηχογραφούσε.


Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις σε κινητά ολοένα και πληθαίνουν και οι εισβολείς χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν νέες πιο ύπουλες τεχνικές.


Μέχρι τώρα ο βασικός στόχος των επιτήδειων ήταν οι προσωπικοί υπολογιστές, πλέον όμως με τα κινητά να αρχίζουν να αποτελούν ζωτικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, στρέφονται δυναμικά προς σε αυτά.


Τα κινητά τηλέφωνα πλέον, αποτελούν μία συσκευή για όλα, πορτοφόλι, αποδέκτες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φωτογραφικά άλμπουμ, ενώ επειδή ακριβώς οι χρήστες είναι δυνατόν να χρεωθούν άμεσα για κάποια υπηρεσία μέσω των συνδεμένων λογαριασμών, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι το ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών κακοποιών να έχει διεγερθεί και να προσανατολιστεί σε αυτά


Αποδείξεις αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει και ανακοινώνονται από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Symantec. Χιλιάδες απόπειρες μόλυνσης λειτουργικού κινητών τηλεφώνων έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν διαγραφεί αρκετές εφαρμογές που αποδείχθηκαν κακόβουλες.


Εν τω μεταξύ, ότι αφορά την ασφάλεια, όπως και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε ένα μεγάλο βαθμό το ζήτημα είναι κατά πόσο προσέχει ο ίδιος ο χρήστης, ενώ είναι και στο χέρι του να ενδιαφερθεί για την απομάκρυνση των κακόβουλων προγραμμάτων, αν και εφόσον το καταλάβει εγκαίρως.


Κακόβουλα προγράμματα, πολλές φορές «υποδύονται» νόμιμες εφαρμογές, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και ως διαφημιστικές συνδέσεις μέσα σε άλλες εφαρμογές.


Τέτοιες εφαρμογές στα iPhone είναι πιο σπάνιες, μιας και στο μεγαλύτερο πλήθος τους οι εφαρμογές, εξετάζονται προτού δοθούν στην κυκλοφορία. Το 2009 είχαν κυκλοφορήσει δύο worms για τα iPhone, τα οποία όμως μπορούσαν να προσβάλλουν μόνο όσα διέθεταν «σπασμένο» λειτουργικό.


Προς το παρόν, οι χρήστες κινητών συσκευών έχουν ένα προτέρημα έναντι των χρηστών προσωπικών υπολογιστών και αυτό είναι ότι τα λειτουργικά των κινητών είναι τα πλέον σύγχρονα και είναι ανεπτυγμένα από την εμπειρία των διαφόρων κενών ασφαλείας στα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών.


Σίγουρα θα αποτελέσει έναν προσεχή κίνδυνο όμως, γιατί οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, μιας και οι επιθέσεις αρχίζουν και γίνονται πιο βίαιες και εξυπνότερες.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Σου άρεσε το άρθρο; πάτησε like!



1 σχόλια:

Anonymous είπε...

Very interesting points. Thanks!

My blog:
taux pret consommation www.rachatdecredit.net

go top
Add this! Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email