Η Μελίνα Κανά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου πήρε το πτυχίο της. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια. Το 1987 εμφανίζεται στο Πλατώ της Θεσσαλονίκης, μια συνεργασία που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και συνεργάζεται μαζί του.
Το καλοκαίρι του 1989 συμμετέχει στις καλοκαιρινές συναυλίες του Νίκου Παπάζογλου. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα και αργότερα η γνωριμία αυτή θα εξελιχθεί σε επαγγελματική συνεργασία.
Το καλοκαίρι του 1990 συμμετέχει στις συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου καθώς και στις συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη.
1991: "Μυστικά τραγούδια" Τον πρώτο προσωπικό της δίσκο υπογράφει ο Νίκος Μαμαγκάκης, σε στίχους Μιχάλη Γκανά. Συμμετέχει στους δίσκους "Παραμύθια" του Σωκράτη Μάλαμα και "Πάμε τσάρκα". Το χειμώνα συμμετέχει σε συναυλίες μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα και εμφανίζεται με τον Νίκο Ξυδάκη στο Μέγαρο Μουσικής. Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Γερμανό και με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
1992: "Της μέρας και της νύχτας" Ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος περιέχει τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, Γιάννη Τσατσόπουλου, Σωκράτη Μάλαμα.
1994: Εμφανίζεται στο Ηρώδειο δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα σε μια μεγάλη συναυλία που δίνει ο ίδιος για την Κύπρο. Ακολουθεί περιοδεία στην Ευρώπη. Συμμετέχει στους δίσκους: "Πυρκαγιά με πυρκαγιά" του Βασίλη Παϊτέρη, "Των αθανάτων" του Γιώργου Νταλάρα, "10 χρόνια μετά - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη", "Από όνειρο σε όνειρο" του Πέτρου Δουρδουμπάκη, "Το μέλι των γκρεμών" του Νίκου Ξυδάκη.
1995: "Αρώματα αντί για ναφθαλίνη" Ο τρίτος προσωπικός της δίσκος με τραγούδια του Θοδωρή Παπαδόπουλου και του Θανάση Παντελή. Την χρονιά αυτή συναντά τον Διονύση Σαββόπουλο και συνεργάζονται στα "Εννέα όγδοα" της Αθήνας και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί περιοδεία στην Αμερική. Συμμετέχει στους δίσκους: "Στην Ανδρομέδα και στη γη" του Θανάση Παπακωνσταντίνου και "Ημερολόγιο" του Νίκου Ξυδάκη.
1996: "Της αγάπης γερακάρης" Ο τέταρτος προσωπικός της δίσκος, με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται στο "Μετρό" και στην "Αίγλη" της Θεσσαλονίκης και κάνει πανελλαδική περιοδεία. Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου τραγουδά μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη στις "Γραμμές" της Αθήνας και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στους δίσκους: "Σωκράτης Μάλαμας" του Σωκράτη Μάλαμα, το soundtrack "Ακροπόλ" από την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, "Η βουή του μύθου" του Νίκου Ξυδάκη και "Άσωτος υιός" του Νίκου Πορτοκάλογλου.
1997: "Γενναίοι έρωτες" Ο πέμπτος προσωπικός της δίσκος, σε μουσική Στάμου Σέμση και στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη. Τον ίδιο χρόνο παρουσιάζει τα τραγούδια της μαζί με τον Κώστα Παυλίδη και τον Μιχάλη Παπαζήση στις "Γραμμές" της Αθήνας και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.
1998: "Λάφυρα" Ο έκτος προσωπικός της δίσκος, η δεύτερη συνάντηση της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Δίσκος με την συμμετοχή των Ashkhabad, του συγκροτήματος από το Τουρκμενιστάν. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς τραγουδά στο Βερολίνο. Η Μελίνα Κανά δίνει δύο συναυλίες στη Γερμανία, στο Μόναχο και στο Βερολίνο στην Εκκλησία των Παθών. Συμμετέχει στο αφιέρωμα "Από το θέατρο και τον κινηματογράφο" του Μίκη Θεοδωράκη και στον δίσκο του Κώστα Καλδάρα "Τραγούδια από το παράθυρο".
Χειμώνας 1998-1999: Παρέα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου πρωταγωνιστούν στην μουσική σκηνή της Αθήνας "13 Φεγγάρια", σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 130 παραστάσεων, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Μαζί τους ο Μιχάλης Παπαζήσης και ο Παντελής Θεοχαρίδης. Συμμετέχει στους δίσκους "Για πού το 'βαλες καρδιά μου" του Ορφέα Περίδη, "Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι" του Λουδοβίκου των Ανωγείων και "Νόστος" του Κώστα Θεοδώρου. Την άνοιξη πραγματοποιεί μαζί με τους Ashkhbad συναυλίες στις "Γραμμές" και το καλοκαίρι μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου δίνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Αύγουστο συμμετέχει στο φεστιβάλ world μουσικής SFINKS, στο Βέλγιο, μαζί με τους Ashkhabad.
Χειμώνας 1999-2000: Εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Μάιος 2000: κυκλοφορεί από την γερμανική εταιρεία NETWORK ο δίσκος "Melina Kana - Portrait" σε παγκόσμια κυκλοφορία. Συμμετέχει στο φεστιβάλ WDR που διοργανώνεται στην Κολωνία.
Καλοκαίρι 2000: Συνεργασία με τον Ορφέα Περίδη. Συμμετέχει στους δίσκους "Ο φύλακας κι ο βασιλιάς" του Σωκράτη Μάλαμα και "Το μαντήλι της νεράιδας" της Φένιας Παπαδόδημα.
Χειμώνας 2000-2001: Συνεχίζεται η συνεργασία με τον Ορφέα Περίδη. Εμφανίζεται στο εξωτερικό μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη.
Μάιος 2001: "Μελίνα Κανά" Ο έβδομος προσωπικός της δίσκος με τίτλο το όνομά της είναι πολυσυλλεκτικός και ενορχηστρώνεται από τον Κώστα Παρίση που δίνει έναν ήχο διαφορετικό. Συμμετέχει στους δίσκους: "Ο θυρωρός" του Γιώργου Χριστιανάκη, "Τα μυστικά του κήπου" του Νίκου Κυπουργού, "Σαββόραμα" του Διονύση Σαββόπουλου.
Χειμώνας 2001-2002: Η Μελίνα Κανά κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο φεστιβάλ WOMAD. Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Γερμανία δίνει συναυλίες στο Βερολίνο, στη Νυρεμβέργη και στη Στουτγάρδη και στην Βόρειο Ιταλία στο φεστιβάλ της Παβίας. Συμμετέχει στους δίσκους: "Το φιλί μου ταξιδεύει" του Ηλία Λιούγκου, "Μαριώ, Μελίνα Κανά - Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη", "Μάνος Λοΐζος - 20 χρόνια μετά".
2003: "Τα μεταξωτά τραγούδια" συλλογή με τις επιτυχίες της Μελίνας Κανά. "Τραγούδια για τη Μελίνα" τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη αποκλειστικά για τη φωνή της Μελίνας. Συμμετέχει στους δίσκους: "Τυφλές ελπίδες" του Πέτρου Δουρδουμπάκη, "Ζωντανή ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο" του Νίκου Ξυδάκη, "Έξω απ' το χρόνο" του Στέλιου Μποτωνάκη. Τον Απρίλιο εμφανίζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μαζί της ο Θοδωρής Παπαδόπουλος και ο Φώτης Θεοδωρίδης. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο όγδοος προσωπικός της δίσκος "Φέγγει αλλιώτικα" σε μουσική Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους Σμαρώς Παπαδοπούλου.
Χειμώνας 2003-2004: Εμφανίζεται στα "13 Φεγγάρια" μαζί με τους Απέναντι, Γιάννη Χαρούλη και Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.
Καλοκαίρι 2004: Συμμετέχει στη συναυλία που δίνει η Μαριώ στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους μαζί με τον Πασχάλη Τερζή, στο διήμερο αφιέρωμα: "Μίκης Θεοδωράκης - Μισός αιώνας μουσική" που διοργανώνεται από το Αιολικό Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής και στη μουσική παράσταση "Ονείρου Θάλασσα" που βασίζεται σε κείμενα του Βασίλη Kάντα με επίκεντρο τη ζωή των ναυτικών και τη μουσική αγαπημένων μας Ελλήνων συνθετών στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, με τον Μανώλη Μητσιά και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.
Νοέμβριος 2004: κυκλοφορεί το "Juke Box" ο ένατος δίσκος της Μελίνας Κανά, με επανεκτελέσεις αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών. Συμμετέχει στους δίσκους: "RED -Project one" των Red, καθώς και στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς "Τα παιδιά της νιόβης" σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Χειμώνας 2004-2005: Μαζί με τη Γλυκερία, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο εμφανίζονται στη "Σφεντόνα".
2005: Συμμετέχει στους δίσκους: "Στου ονείρου την αυλή" του Πάρι Περυσινάκη, "Του μάγου τα παιχνίδια" του Μανώλη Γαλιάτσου, "Πες μου τ' αληθινά σου" του Δημήτρη Μητροπάνου και "Έχω τη δύναμη". Τον Απρίλιο δίνει ρεσιτάλ στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας ανάμεσα σε δύο πιάνα (Θανάσης Μπιλιλής και Γρηγόρης Σημαδόπουλος) με τίτλο: Στιγμές ερωτικού λόγου.
Χειμώνας 2005-2006: Ο Δημήτρης Μηροπάνος, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Βαγγέλης Κορακάκης παρουσιάζουν το πρόγραμμα "Τα Αληθινά" στην "Ακτή Πειραιώς".
Μάιος 2006: "Της καρδιάς τα βήματα" Στον δέκατο προσωπικό της δίσκο η Μελίνα Κανά ερμηνεύει τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου