Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, λόγω της κάθαρασης της ψυχής και του σώματος που πετυγχαίνουν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, απέχοντας από φαγητά ζωικής προέλευσης.
Η συγκεκριμένη μέρα είναι η αρχή μιας νηστείας διάρκειας 40 ημερών, όσες, δηλαδή, ήταν και οι μέρες της νηστείας του Ιησού στην έρημο. Ακόμα και η λαγάνα παραπέμπει στα "άζυμα" της Παλαιάς διαθήκης. Παράλληλα με την σωματική κάθαρση, ξεκινά και η πνευματική, αφού οι πιστοί παρακολουθούν τις Λειτουργίες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν την Καθαρά Δευτέρα "Απόθεση-Απόδοση" και τραγουδούσαν διάφορα άσματα και τελούσαν κάποια χαρακτηριστικά δρώμενα.
Το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο συνυφασμένο με την Καθαρή Δευτέρα, αν και δεν τοποθετείται στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά σε μεταγενέστερη φάση. Η λέξη "κούλουμα" σημαίνει έξοδος στους αγρούς και πέταγμα χαρταετού, και όλα τα συναφή: Νηστίσιμα φαγητά και ποτά και πολύ γλέντι!
Η ετοιμολογία της λέξης "κούλουμα" δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από το λατινικό "cumulus" που σημαίνει "σωρός", "αφθονία", αλλά και το "τέλος". Το τέλος, δηλαδή, της Απόκριας. Μια άλλη εκδοχή φέρει την Λέξη να προέρχεται από την λατινική λέξη "columna" που σημαίνει "κολώνα". Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας έγινε στις στήλες του ναού του Ολυμπίου Διός.
πηγη:music.net
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου