phone: +30 6972 537 503
e-mail: magicfm1029@yahoo.gr
 listenlive

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ραδιοερασιτέχνης «εξαφανίζει» αντικείμενα χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα


Με μια ξεχασμένη τεχνολογία, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Marconi, ο ραδιοερασιτέχνης Chip Cohen με κωδικό όνομα W1YW, έφερε τα «μεταϋλικά» του Marconi σε ένα εντελώς νέο επίπεδο - τα έκανε να εξαφανίζουν πράγματα.
Στη Συνάντηση Ραδιοερασιτεχνών του Boxboro της Μασαχουσέτης στις 25 Αυγούστου, ο W1YW έδωσε την πρώτη δημόσια επίδειξη ενός πραγματικού μανδύα αορατότητας. Πάνω από 150 πρόθυμοι ραδιοερασιτέχνες και επισκέπτες είδαν σε ζωντανή επίδειξη έναν μεταλλικό ιστό να εξαφανίζεται με χρήση μικροκυμάτων, μέσα από ένα μεγάλο εύρος ζώνης, καλύπτοντάς το εν μέρει με ένα μανδύα αορατότητας εμπνευσμένο από τον Marconi.
Ο μανδύας αορατότητας του W1YW είναι η πρώτη πραγματική συσκευή που κάνει πράγματα να εξαφανίζονται. Χρησιμοποιώντας fractals ως αντηχητές (resonators), δημιουργεί στα κύματα μία ροή ολίσθησης γύρω από ένα εμπόδιο, και σε αυτή τη διαδικασία κρύβει εντελώς το εμπόδιο. Ενώνει τους αντηχητές / κεραίες σε πολύ κοντινή απόσταση (αλλά όχι εξ' επαφής) - μια ιδέα που ήρθε στο Marconi και τον συνεργάτη του Franklin το 1919. "Ποτέ ο Marconi δεν κόντεψε στο να δημιουργήσει αόρατο μανδύα, αλλά οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί μεταϋλικά - αντηχητές τοποθετημένους σε μικρή απόσταση μεταξύ τους - οφείλει τη βασική ιδέα σ' αυτόν."
Η κατασκευή του μανδύα αορατότητας του W1YW ήταν αργή και κράτησε πάνω από δώδεκα χρόνια. "Πηγάζει από τους πειραματισμούς μου στη σταδιακή βελτίωση κεραιών την εποχή που οι μπάντες ήταν νεκρές." Η πρώτη επίδειξη μανδύα αορατότητας τελικά καρποφόρησε το 2009.
Ενώ η επιστημονική φαντασία και ο Χάρι Πότερ έχουν συναρπάσει τους ανθρώπους με την έννοια του μανδύα αορατότητας, η εφεύρεση του W1YW είναι η μόνη που λειτουργεί. Ο W1YW μόλις έλαβε το πρώτο και βασικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μανδύες αορατότητας - δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ Νο. 8.253.639.
Ο W1YW έδειξε επίσης ένα πολύ μεγάλο μανδύα αορατότητας με σχεδόν 10.000 αντηχητές / κεραίες, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο - σε αριθμό - πλέγμα κεραιών στον κόσμο. "Χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσα να δείξω κάτι τόσο ιδιαίτερο όσον αφορά το μέγεθος και το είδος των αντικειμένων που αποκρύφτηκαν. Το ευρύ κοινό θα μάθει για αυτό σύντομα, αλλά ήθελα οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες μου να έχουν τη χαρά να το δουν πρώτοι". Και προσθέτει "Κάτι τέτοιο αλλάζει τα πάντα."

Σου άρεσε το άρθρο; πάτησε like!



go top
Add this! Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email